The Nancy and Rich Kinder Museum Building at the Museum of Fine Arts, Houston, has been selected as a finalist in AZURE’s 2021 AZ Awards, out of 1209 entries from 57 countries. STEVEN HOLL ARCHITECTS honored to be included in “the diverse range of finalists [that] exemplify excellence in innovation, aesthetics, creativity and social and environmental responsibility.”

The Project

PROGRAM: museum addition with exhibition space, galleries, seven garden courtyards, 215-seat theater, two pedestrian tunnels, parking arrival hall, conference rooms, restaurant overlooking sculpture garden, café, and a triple-story Forum
CLIENT: Museum of Fine Arts, Houston
SIZE: 237,213 sf
STATUS: complete

The new museum architecture of the Nancy and Rich Kinder Building is characterized by porosity, opening the ground floor at all elevations. Seven gardens slice the perimeter, marking points of entry and punctuating the elevations. The largest garden court, at the corner of Bissonnet and Main Street, marks a central entry point on the new campus. When standing in the great new entrance lobby of the Kinder Building, one can see gardens in four directions and feel the inviting energy of a new sense of openness to the community.

The new ground level is an activated social space open to the community with longer hours than the two gallery floors above. A fine restaurant opens to the Cullen Sculpture Garden, a café to Bissonnet, and galleries open to Main Street. Special performances might take place in the Brown Foundation Plaza and Glassell rooftop garden.

The Texas sky opens 180°overhead above a luminous canopy covering the new building. Concave curves, imagined from cloud circles, push down on the roof geometry, allowing natural light to slip in with precise measure and quality, perfect for top-lit galleries. The undersides of the curved ceiling become light reflectors, catching and sliding the light across each unique gallery experience. These curved slices of light shape the gallery spaces organically in a unique way related to the organic qualities of the lush vegetation and water characterizing the new campus. Rather than mechanical and repetitive, the light is organic and flowing echoing the movement of the galleries.

Organized horizontally on two levels, all galleries have natural light and are flexible with open flow. The gallery rooms of ideal proportions are centered around an open forum. The open flow through galleries is punctuated by views into the seven gardens with green trellises offering shade from glare. The central gallery forum provides generous spaces for the exhibition of art and vertical circulation to the upper floors. A stepped ramp and elevators link the lobby and gallery levels for direct access to all galleries.

Within the horizontal collection of stone (1924), steel and glass (1958, 1974), and stone (2000), the Kinder Building adds a horizontal architecture in translucent glass. The curved glass elements have a soft texture, alabaster-like. At night the glowing translucent walls will be reflected in the water gardens and provide an open invitation to enter the museum. In complementary/contrast, the Kinder Building provides a strong contribution to the existing unique collection of the Museum of Fine Arts Houston architecture.

See the full project here!